Izdvojeno
Naslovna / Minimalni tehnički uvjeti / Četiri ugostiteljska zanimanja u sklopu nove mjere osposobljavanja

Četiri ugostiteljska zanimanja u sklopu nove mjere osposobljavanja

Sporazumnom suradnjom o osposobljavanju na radnom mjestu, Hrvatska obrtnička komora i Hrvatski zavod za zapošljavanje dali su novu priliku sobaricama, poslužiteljima jela i pića, pripremateljima jednostavnih jela i slastica te pripremateljima bureka i pizza. Na ovaj način žele smanjiti nezaposlenost u ugostiteljskom sektoru, a ovaj model se provodi u sklopu Programa mjera aktivne politike zapošljavanja za 2016. godinu.

Krajnji cilj ovog programa je osigurati radnu snagu za turističko-ugostiteljski sektor, naročito za vrijeme sezone i povećati broj popunjenih radnih mjesta. Ova godina je zabilježena kao godina u kojoj radnika u ugostiteljstvu i turizmu nedostaje više nego prijašnjih godina.

Mnogi nezaposleni će baš zbog te činjenice i zbog programa zapošljavanja dobiti priliku za prekvalifikaciju kako bi popunili radna mjesta za vrijeme sezone.

Osposobljavanje se sastoji od praktičnog i teorijskog dijela. Praksa se izvodi kod odabranih poslodavaca, dok je za teorijski dio zadužena Hrvatska obrtnička komora (HOK). Program traje šest tjedana i prijaviti se mogu svi oni koji su kvalificirani za rad u turističko-ugostiteljskom sektoru, ali nemaju radnog iskustva i oni koji žele raditi navedene poslove, ali nemaju kvalifikaciju. Na samom kraju, polaznici će polagati ispit o stručnoj osposobljenosti u HOK-u.

Prve edukacije, u koje je uključen stotinjak obrtnika, započele su početkom srpnja. Vjeruje se da će ovom mjerom biti zahvaćeno 1100 nezaposlenih.

Provjerite

Natječaji Hrvatske turističke zajednice

Natječaji Hrvatske turističke zajednice za bespovratna sredstva

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) objavila je Javne pozive za programe potpora u tekućoj godini. Dodjeljivat …