Izdvojeno
Naslovna / Minimalni tehnički uvjeti / Zeleni turizam i ekološki osviješteni hoteli

Zeleni turizam i ekološki osviješteni hoteli

Energetska učinkovitost i energetsko certificiranje ušli su u svakodnevicu te od 1. siječnja 2016. certificiranje postaje obavezno i za nekretnine koje se daju u zakup/najam/leasing. Ta obveza neće zaobići velik broj iznajmljivača smještaja diljem Hrvatske; oni će također morati izraditi i izložiti energetski certifikat. Još je rano prognozirati kakav će efekt energetski certifikati imati na privatne iznajmljivače, no u svijetu već godinama raste novi, zanimljivi, zeleni trend u turizmu.

Znači li to da će se i u Hrvatskoj tražiti “zeleni smještaj”?

Raste broj internetskih stranica koje daju informacije o ekološki osviještenim ljetovanjima, među kojima su najpoznatije gogreentravelgreen.comwww.sustainabletourism.net i mnoge druge.

Prije 23 godine osnovana je Green Hotels Association (http://www.greenhotels.com/), odnosno Udruga zelenih hotela koja okuplja hotele diljem svijeta koji žele sudjelovati u programu ekoloških promjena i brinuti se za okoliš. Hoteli su na glasu kao veliki potrošači energije gdje se energija troši na bespotrebnu rasvjetu tokom dana, neprestano klimatiziranje predvorja i hodnika, svakodnevno pranje ručnika i posteljine, itd. Zeleni hoteli teže korištenju štednih i LED rasvjetnih tijela, implementiraju sustave upravljanja energijom, koriste senzora pokreta za regulaciju rasvjete u WC-ima, dvoranama za sastanke, hodnicima, smanjuju korištene štetne kemikalije, itd.

Osim ove postoje i slične udruge – environmentallyfriendlyhotels.com i ecohotelsoftheworld.com koje okupljaju više hotela na području Europe pa tako na ecohotelsoftheworld moguće je naći eko-hotel u susjednoj Sloveniji – hotel Planinka sa 3 zvjezdice.

Zeleni hoteli, osim velikih ušteda energije i energenata i smanjenim troškovima rada, imaju i veliku marketinšku prednost. Na stranicama udruge navode da, nakon što upoznaju goste sa sudjelovanjem u programu brige za okoliš, više od 70% njih iskazuje zadovoljstvo i spremnost u sudjelovanju.

Članstvo u nekoj od ovih udruga predstavlja veliku priliku za hrvatske hotele i to iz dva razloga – prvenstveno, u Hrvatskoj ne postoji hoteli ovog tipa, a drugo ostvaruju se velike uštede u troškovima energenata i energije. Također, valja napomenuti i rastući broj ekološki osviještenih turista koji traže smještaj koji će ih zadovoljiti u pogledu što manjeg negativnog utjecaja na okoliš.

Pogledajte članak na portalu www.energetskocertificiranje.com.hr.

Provjerite

Natječaji Hrvatske turističke zajednice

Natječaji Hrvatske turističke zajednice za bespovratna sredstva

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) objavila je Javne pozive za programe potpora u tekućoj godini. Dodjeljivat …