Izdvojeno
Naslovna / Minimalni tehnički uvjeti / Zeleni turizam – prilika za naše ugostitelje

Zeleni turizam – prilika za naše ugostitelje

kempinski-hotel

Energetska učinkovitost i energetsko certificiranje od 1. siječnja 2016. postaju obvezni i za nekretnine koje se daju u zakup/najam/leasing. Ta obveza neće zaobići velik broj iznajmljivača smještaja diljem Hrvatske.

Hoće li se u Hrvatskoj tražiti “zeleni smještaj”?
Postoji velik broj internetskih stranica koje daju informacije o ekološkim odmorima i ljetovanjima, među kojima su najpoznatije gogreentravelgreen.com, www.sustainabletourism.net i druge.
Godine 1993. osnovana je Green Hotels Association, prevedeno Udruga zelenih hotela čiji je cilj okupiti hotele diljem svijeta koji žele sudjelovati u programu ekoloških promjena i brige za okoliš. Hoteli su poznati kao rasipnici energije gdje se energija troši na nepotrebnu rasvjetu, klimatiziranje predvorja i hodnika, svakodnevno pranje ručnika i posteljina, itd. Zeleni hoteli naginju korištenju štednih i LED rasvjetnih tijela, implementiraju sustave upravljanja energijom, smanjuju količinu korištenih štetnih kemikalija, itd.

Osim navedene, dosta je sličnih udruga, a neke od njih možete pogledati na environmentallyfriendlyhotels.com i ecohotelsoftheworld.com. One broje više hotela na području Europe pa tako na ecohotelsoftheworld možete pronaći eko-hotel i u nama susjednoj Sloveniji – hotel Planinka sa 3 zvjezdice.

Zeleni hoteli, osim značajnih ušteda energije i energenata, imaju i marketinšku prednost. Prema podacima udruga, nakon što osoblje hotela upozna goste sa sudjelovanjem u programu brige za okoliš, više od 70% njih iskazuje zadovoljstvo i spremnost u sudjelovanju.
Članstvo u nekoj od ovih udruga može biti prilika za hrvatske hotele, zbog dva razloga – prvo, u Hrvatskoj ne postoji hotel “zeleni hotel”, a drugo nastaju velike uštede u troškovima energenata i energije. Na umu treba imati i velik broj ekološki osviještenih turista koji traže smještaj koji će ih zadovoljiti u pogledu što manjeg negativnog utjecaja na okoliš.

Članak preuzet sa www.energetskocertificiranje.com.hr.

Provjerite

Natječaji Hrvatske turističke zajednice

Natječaji Hrvatske turističke zajednice za bespovratna sredstva

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) objavila je Javne pozive za programe potpora u tekućoj godini. Dodjeljivat …