Izdvojeno
Naslovna / Minimalni tehnički uvjeti / Novi Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda

Novi Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda

U NN, broj 45 (datum:10.5.2017.) objavljen je Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda te stupa na snagu 18.5.2017. godine.

Prvenstvena svrha ovoga Zakona je podići svijest o štetnosti duhanskih proizvoda i smanjenje broja konzumenata koji će se postići sljedećim mjerama:

  • smanjenje utjecaja reklamiranja duhanskih i srodnih proizvoda
  • podizanje svijesti javnim informiranjem i edukacijama o štetnosti duhanskog dima na zdravlje i pušača i nepušača
  • ograničenje dostupnosti duhanskih i srodnih proizvoda mladima, a prvenstveno maloljetnim osobama

Ovim Zakonom uvrštene su odredbe Direktive 2014/40/EU vezano uz proizvodnju, predstavljanje i prodaju duhana i duhanskih proizvoda te je isti u skladu sa odredbama EU.

Zakon se najviše posvećuje označavanju i pakiranju duhanskih proizvoda, a ostale stavke su sljedeće: stroži uvjeti u vidu stavljanja cigareta u promet, jasno propisane oznake opasnosti i štetnosti pušenja koje moraju biti na pakiranjima duhanskih i srodnih proizvoda,  konkretne odredbe na razini određenih kemijskih spojeva i maksimalne vrijednosti istih koje mogu biti u duhanskim i srodnim proizvodima.

Kako ne bi bilo nejasnoća, svim trgovcima želimo ukazati na članke 19 i 20 u kojima su jasno definirani uvjeti vezani za prodaju elektroničke ili e-cigarete i proizvode vezane uz iste.

Novim zakonom također se zabranjuje pušenje duhanskih i srodnih proizvoda, ali i upotreba e cigareta (s ili bez nikotinskg punjena), vodenih lula u SVIM ZATVORENIM PROSTORIMA. Ovo je jedna od novosti koju donosi spomenuti zakon.

Pravila u vezi pušenja u ugostiteljskim objektima koji imaju određen pušački prostor se nisu mijenjala, tj. one odredbe koje su do sada bile na snazi i dalje ostaju kao mogućnost.

Kazne su ostale iste i iznose od 5000 kn do 15000 kn u slučaju ne pridržavanja odredbi koje definiraju prostor za pušenje ili pušački prostor. Prostor za pušenje prema Zakonu definira se kao potpuno zatvoreni prostor koji je fizički odvojen od svih drugih zatvorenih prostora te ispunjavati sljedeće uvjete: minimalne površine 10 m2, uređen na način da zrak onečišćen dimom iz njega ne ulazi u ostale prostore, ne smije zauzimati više od 20% površine javnog prostora, odnosno prostora za posluživanje u ugostiteljskim objektima, ne smije biti namijenjen prijelazu u druge prostre niti se u njemu smiju posluživati hrana i piće. Isto tako, prostor za pušenje mora biti ograđen, označen i s odgovarajućom ventilacijom i sustavom za filtriranje. Prostor za pušenje nije dozvoljen u zdravstvenim ili obrazovnim institucijama.

Za pravnu osobu u čijem se ugostiteljskom objektu poslužuje hrana i/ili piće kazna za nepoštivanje Zakona sada iznosi između 2000 i 20 000 kn, dok za fizičku osobu – obrtnika iznosi između 2000 i 5000 kn. Fizičku osobu – nepoštivača Zakona inspektor može kazniti s 1000 kn ako puši duhanski ili srodni proizvod, biljni proizvod, elektroničku cigaretu s ili bez nikotinskog punjenja ili vodenu lulu u zatvorenom javnom prostoru izvan prostora za pušenje ili puši na udaljenosti manjoj od 20 metara od ulaza u zdravstvenu ili obrazovnu ustanovu.

Provjerite

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je organizirao panel o mogućnosti korištenja obnovljivih izvora …