Izdvojeno
Naslovna / Minimalni tehnički uvjeti / Porast broja zaposlenih u vrijeme sezone – kasnije nego inače

Porast broja zaposlenih u vrijeme sezone – kasnije nego inače

Broj zaposlenih osoba u vrijeme sezone ove godine se dogodio kasnije nego prošlogodišnjih godina i to tek u travnju, kada je broj zaposlenih prema HZZ-u iznosio 1 351 192, tj. 17,2 tisuće više nego u ožujku.

Dosadašnjih godina porast broja zaposlenih kretao je već krajem Uskršnjih blagdana jer se taj period smatrao već početkom turističke predsezone. Zaposlenost je najčešće, pod utjecajem zapošljavanja u turizmu, počela rasti već u veljači ili ožujku, dok je u posljednjih deset godina rast tek u travnju zabilježen svega tri puta.

Kod obrtnika rast zaposlenih sezonaca je kretala već u veljači, dok je vidljivo kašnjenje zabilježeno kod pravnih osoba koje iznose čak 80 % ukupne zaposlenosti.

Na mjesečni prirast zaposlenih kod pravnih osoba od 10 849 njih,  najviše je utjecao rast u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, čak 37 posto, gdje je broj povećan za 4 043. Zanimljivo je to što je upravo kod ove djelatnosti ujedno zabilježen i najveći apsolutni pad broja zaposlenih na godišnjoj razini, za 5,8 tisuća.

Gledajući podatke iz prošle godine, u ovogodišnjem travnju zaposleno je 14,8 tisuća manje ljudi u odnosu na prošlu godinu.

Iako se ove godine očekuju nešto povoljnije razine zaposlenosti i nezaposlenosti u odnosu na prošlu, Hrvatska će zbog kašnjenja u oporavku te odgađanja u provođenju reformi, ostati pri dnu ljestvice članica EU prema pokazateljima tržišta rada.

Izvor: Hrvatska gospodarska komora

Provjerite

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je organizirao panel o mogućnosti korištenja obnovljivih izvora …