Izdvojeno
Naslovna / Minimalni tehnički uvjeti / Sanitarno-tehnički minimumi kojima moraju udovoljavati prostorije za pripremu hrane

Sanitarno-tehnički minimumi kojima moraju udovoljavati prostorije za pripremu hrane

Higijenski minimum

Sanitarno tehnički i higijenski uvjeti određeni su posebnim pravilnikom, a opće uvjete donosimo u ovom tekstu.

 

Objekti u kojima se posluje s hranom moraju biti čisti, održavani i u dobrom stanju.

O ovome je potrebno voditi računa već u fazi projektiranja objekta, ali i u kasnijim fazama izgradnje i opremanja. Objekt mora biti zamišljen tako da je u njemu moguće obavljati neometano održavanje, čišćenje, dezinfekcija i da se sprečava kontaminacija putem zraka. Također, potrebno je voditi računa o sprečavanju nakupljanja prljavštine, plijesni, kondenzacije i doticaju s otrovnim tvarima te suzbijanju štetočina. Kod svakog rukovanja hranom treba voditi računa o dobroj higijenskoj praksi kod rukovanja hranom te osigurati adekvatnu okolinu i temperaturu za skladištenje hrane.

Objekti moraju osigurati:

  • Dovoljan broj WC-a s tekućom vodom i sapunom, a ne smiju voditi izravno u prostorije u kojima se rukuje hranom.
  • Dovoljan broj umivaonika za pranje ruku na prikladnim mjestima s toplom i hladnom vodom, sapunom i sušilom za ruke.
  • Oprema za pranje hrane, ako postoji, mora biti odvojena od opreme za pranje ruku.
  • Kvalitetna izmjena zraka kako bi se kontroliralo isparavanje i mirisi i osigurala odgovarajuća higijena. Također, filteri u sustavu izmjene zraka moraju biti lako dostupni radi redovitog čišćenja.
  • Dovoljno osvjetljenje kako bi se hrana mogla kvalitetno vizualno kontrolirati
  • kvalitetan odvod voda koji će sprečavati kontaminaciju i učinkovito odvoditi onečišćene vode od čistog područja
  • garderobni prostor za zaposlenike i sredstva za čišćenje za održavanje zadovoljavajuće razine čistoće

 

Izvor: Vodič dobre higijenske prakse za ugostitelje, HOK.

Provjerite

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je organizirao panel o mogućnosti korištenja obnovljivih izvora …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Provjera * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.