Izdvojeno
Naslovna / Minimalni tehnički uvjeti / Turizam kroz 2017. godinu i rast turizma u 2018. godini

Turizam kroz 2017. godinu i rast turizma u 2018. godini

Očekuje se da će hrvatskom turizmu u 2018. porasti promet za otprilike pet posto, a dodatni porast zapošljavanja i rast investicija bi pridonijelo zapošljavanju oko 15 tisuća ljudi više nego u prethodnoj godini. Izmjene turističkih i drugih zakona bi također trebali pridonijeti jačanju učinkovitosti i konkurentnosti turističkog sektora.

Ministar turizma Gari Capelli je za Hinu kazao: U 2018. u turizmu očekujemo dalji porast i fizičkog i financijskog prometa od oko 5 posto, što su konzervativna očekivanja, jer se dosta toga novog priprema za jačanje prometa u pred i posezoni iduće godine, uključujući i snažniju suradnju s touroperatorima i avio prijevoznicima, koji planiraju više programa i letova u proljetnim i jesensko-zimskim mjesecima prema Hrvatskoj iz svijeta.

S očekivanim ukupnim prihodom od turizma od oko 11,5 milijardi eura, od čega bi se, po procjenama, prihodi od stranih turista trebali kretati oko 10 milijardi eura, (1,5 milijardi bilo više nego u 2016.), a prihodi od domaćih turista oko 1,5 milijardi eura.

turističke promjene 2018 - podaci 2017

Može se zasigurno ustvrditi da je  2017. godina rekordna godina u hrvatskom turizmu.

Procjenjuje se da će biti zabilježeno ukupno oko 18,5 milijuna dolazaka turista i oko 102 milijuna noćenja, a u 2018. oko 20 milijuna turista. S obzirom na odlične rezultate u 2017. godini rezultati za nadolazeću turističku sezonu u 2018. godini neće nas iznenaditi. Procjenjuju se novi rekordi – oko 20 milijuna dolazaka turista, oko 110 milijuna noćenja i više od 12 milijardi eura prihoda ukupno od stranih i domaćih turista. Po procjeni ministra Capellija još ćemo se više približiti željenom cilju od 14 do 15 milijardi eura prihoda do 2020. godine.

Uz veliki porast gostiju i porast u sektoru zapošljavanja, očekuje se i otvaranje 40 novih i novoobnovljenih hotela.

Iako kada se spomene turizam svi odmah pomisle na obalu, očekuje se i jači razvoj turizma na kontinentu. Regije za koje se smatra da će 2018. godine privući najviše turista su Slavonija i Lika. U 2017. godini je i u Hrvatskoj, kao i u turističkim zemljama poput Španjolske i Francuske, zabilježen termin overtourism i to u Dubrovniku, gdje je bila velika gužva uslijed dolaska mnogobrojnih kruzera. Gradske vlasti su za sljedeću, 2019. godinu, najavili ograničavanje posjeta kruzerima. Velikih gužvi je bilo i po nacionalnim parkovima te je zbog toga, po prvi puta, uvedena ograničenost posjeta u NP Krka.

Osim po posjetima, 2017. godina je premašila sve rekorde i u investicijama od oko 850 milijuna eura, većinom privatnog, ali i javnog sektora u infrastrukturu, objekte, sadržaje, proizvode, kao i u kadrove. Ove godine investicije bi mogle biti veće za otprilike 100 milijuna eura te bi premašile iznos od 950 milijuna eura.

Najviše će se investirati u hotele, pripadajuće sadržaje i radnu snagu, ali i u kampove u svom vlasništvu te infrastrukturu, zbog čega hotelijeri drže i traže, kako poručuju iz nacionalne udruge hotelijera UPUHH, bolje zakonske i porezne uvjete poslovanja, uključujući i stalno traženje smanjenja PDV-a za ugostiteljstvo te raznih brojnih parafiskalnih nameta, jer se, unatoč ulaganjima i otvaranjima novih hotela, udjel hotela u ukupnim smještajnim komercijalnim kapacitetima u turizmu još uvijek nije povećao na željenih 18 do 20 posto.

U prošloj godini se dodatno povećao i kapacitet obiteljskih smještajnih objekata, premašivši udjel u ukupnim kapacitetima, odnosno krevetima od 60 posto. S obzirom na porast, rasti će i cijene no apelira se na sve koji dižu cijene da proporcionalno s time dignu i kvalitetu usluge.

Još jedna od novosti koja je zahvatila 2017. godinu bilo je produljenje turističke sezone, u rasponu od dva tjedna pa i do dva mjeseca u odnosu na prijašnje, ovisno o pojedinom odredištu.

Direktor glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristijan Stančić osvrnuo se na promociju i marketing HTZ za vrijeme sezone 2018. godine: Promotivne i marketinške aktivnosti HTZ-a u 2018. će ići najviše u smjeru još boljeg pozicioniranja i brendiranja turističke Hrvatske na globalnom tržištu, gdje je Hrvatska u 2017. već označena jednom od najpopularnijih rastućih destinacija, s respektabilnim dvoznamenkastim porastima dolazaka i noćenja turista u 2017. od 13 odnosno 12 posto, po čemu je i među prvima u Europi.

Jedna od najvećih i super pozitivnih vijesti za 2018. godinu je povećanje radnih mjesta za 15 tisuća radnika, u odnosu na 150 tisuća koliko ih je zabilježeno 2017. godine. Poslodavci se trude na sve načine privući radnike pa čak i grade smještaje za radnike, s boljim uvjetima stanovanja, povećavaju plaće i poboljšavaju opće uvjete rada.

U Hrvatskom saboru ove godine očekuje se izrada prijedloga tri turistička zakona:

  • Zakon o turističkim zajednicama
  • Zakon o turističkoj članarini
  • Zakon o boravišnoj pristojbi

koji bi trebali unijeti novosti u turističku zajednicu nakon punih 25 godina.

U 2018. godini podići će se i boravišna pristojba sa sadašnjih 7 kn na 8 kn, a veće promjene i modeli naplate očekuju se u Zakonu o boravišnoj pristojbi.

 

Izvor: MINT/Hina

Provjerite

Natječaji Hrvatske turističke zajednice

Natječaji Hrvatske turističke zajednice za bespovratna sredstva

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) objavila je Javne pozive za programe potpora u tekućoj godini. Dodjeljivat …