Izdvojeno
Naslovna / Minimalni tehnički uvjeti / Četiri ugostiteljska zanimanja u sklopu nove mjere osposobljavanja

Četiri ugostiteljska zanimanja u sklopu nove mjere osposobljavanja

Sporazumnom suradnjom o osposobljavanju na radnom mjestu, Hrvatska obrtnička komora i Hrvatski zavod za zapošljavanje dali su novu priliku sobaricama, poslužiteljima jela i pića, pripremateljima jednostavnih jela i slastica te pripremateljima bureka i pizza. Na ovaj način žele smanjiti nezaposlenost u ugostiteljskom sektoru, a ovaj model se provodi u sklopu Programa mjera aktivne politike zapošljavanja za 2016. godinu.

Krajnji cilj ovog programa je osigurati radnu snagu za turističko-ugostiteljski sektor, naročito za vrijeme sezone i povećati broj popunjenih radnih mjesta. Ova godina je zabilježena kao godina u kojoj radnika u ugostiteljstvu i turizmu nedostaje više nego prijašnjih godina.

Mnogi nezaposleni će baš zbog te činjenice i zbog programa zapošljavanja dobiti priliku za prekvalifikaciju kako bi popunili radna mjesta za vrijeme sezone.

Osposobljavanje se sastoji od praktičnog i teorijskog dijela. Praksa se izvodi kod odabranih poslodavaca, dok je za teorijski dio zadužena Hrvatska obrtnička komora (HOK). Program traje šest tjedana i prijaviti se mogu svi oni koji su kvalificirani za rad u turističko-ugostiteljskom sektoru, ali nemaju radnog iskustva i oni koji žele raditi navedene poslove, ali nemaju kvalifikaciju. Na samom kraju, polaznici će polagati ispit o stručnoj osposobljenosti u HOK-u.

Prve edukacije, u koje je uključen stotinjak obrtnika, započele su početkom srpnja. Vjeruje se da će ovom mjerom biti zahvaćeno 1100 nezaposlenih.

Provjerite

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je organizirao panel o mogućnosti korištenja obnovljivih izvora …