Izdvojeno
Naslovna / Minimalni tehnički uvjeti / Od 1. siječnja energetski certifikat je obvezan za ugostitelje koji se bave iznajmljivanjem smještaja

Od 1. siječnja energetski certifikat je obvezan za ugostitelje koji se bave iznajmljivanjem smještaja

Na snagu je stupila odredba Zakona o gradnji koja se odnosi na energetsko certificiranje objekata koji se daju u najam, zakup ili leasing te izmjena Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o energetskom pregledu zgrada i energetskom certificiranju.

Izmjene pravilnika donose obvezu certificiranja svih zgrada javne namjene koje od 1. 1. 2016. moraju posjedovati energetski certifikat, a odnosi se na apartmane, stanove, kuće, vikendice i ostale objekte koji se iznajmljuju u turističke svrhe čija je površina veća od 50 m2. Izuzetak su apartmani koji su manji od 50 m2, pod uvjetom da se ne nalaze u zgradi čija je ukupna površina veća od 50 m2.

Obveza izrade energetskog certifikata za objekte koji se iznajmljuju, daju u zakup ili leasing, prema članku 203. Zakona o gradnji, na snagu je stupila 1. siječnja 2016. godine. Iznajmljivanje se odnosi i na turističku djelatnost, stoga su i vlasnici apartmana dužni od 1. siječnja 2016. godine, prije iznajmljivanja izraditi energetski certifikat ako se radi o zgradi koja se iznajmljuje i koja ima ukupnu korisnu površinu veću od 50 m2 ili ako se radi o posebnom dijelu zgrade koji se iznajmljuje (apartman) i koji se  nalazi u zgradi koja ima ukupnu korisnu površinu veću od 50m2  bez obzira na površinu tog posebnog dijela (apartmana).
Energetski certifikat obavezan je za nekretninu koja se iznajmljuje nakon 1.1.2016. Za nekretnine za koje se ugovor o iznajmljivanju sklopi prije tog datuma energetski certifikat nije obavezan do kraja trajanja te ugovorne obveze.

Napominjemo da su odredbom članka 171. Zakona propisane novčane kazne u iznosu od 5 000,00 do 10 000,00 kn za prekršaj fizičke osobe, odnosno u iznosu od 15.000,00 do 30.000,00 kn za prekršaj pravne osobe kao vlasnika zgrade, ako ne pribavi energetski certifikat zgrade ili njezinog posebnog dijela prije prodaje, iznajmljivanja, davanja u zakup ili davanja na leasing.

Nadzor nad provedbom Zakona u tom dijelu provodi inspekcija nadležna za trgovinu.

Izvor: energetskocertificiranje.com.hr

Provjerite

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je organizirao panel o mogućnosti korištenja obnovljivih izvora …