Izdvojeno
Naslovna / Minimalni tehnički uvjeti / Pravilan način opreme kuhinje

Pravilan način opreme kuhinje

Kuhinja u ugostiteljskom objektu prostorom, uređenjem, opremom i uređajima mora odgovarati potrebama ponude, odnosno asortimana jela, napitaka, pića i slastica, i broju konzumnih mjesta. Zahtjevi koje kuhinja mora ispunjavati definirani su u Pravilniku o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata iz skupina ‘’restorani’’, ‘’barovi’’, ‘’catering objekti’’ i ‘’objekti jednostavnih usluga’’.

Kuhinja mora imati:
– odgovarajuće uređaje za termičku obradu hrane, pića i napitaka,
– odgovarajuće radne površine, prostore i uređaje za pripremu (čišćenje i obradu)
hrane zasebno za ribu, meso, povrće i voće, ovisno o ponudi jela, koji se mogu nalaziti i u neposrednoj blizini kuhinje,
– rashladne uređaje odgovarajućeg kapaciteta s pokazivačem temperature u kojima se omogućava odvojeno čuvanje različitih vrsta hrane, koji se mogu nalaziti i u neposrednoj blizini kuhinje,
kuhinjsko posuđe odgovarajuće namjene i kvalitete,
– odvojene prostore sa sudoperima za pranje crnog i bijelog posuđa, s tekućom toplom i hladnom vodom. Sudoper za pranje bijelog posuđa mora imati trodjelno, a za pranje crnog posuđa dvodjelno korito. Ako se pranje posuđa obavlja strojno dostatni su jednodjelni sudoperi za svaku od navedenih vrsta posuđa.
– odvojene manipulativne putove crnog i bijelog posuđa,
uređaje za odvod dima, pare i mirisa koji omogućavaju da se u ostalim prostorijama i prostorima ugostiteljskog objekta ne šire imisije (napa s mehaničkim odsisom),
– prirodno ili mehaničko prozračivanje ili klima-uređaj s mogućnošću izmjene zraka,
pisana upozorenja o zabrani konzumiranja hrane i pušenja, izložena na vidljivom mjestu,
– vatrootpornu tkaninu za gašenje požara,
koš za otpatke pokraj svake radne površine s poklopcem za nožno otvaranje,
kutiju za prvu pomoć na vidnom i lako dostupnom mjestu.

Sve radne površine u kuhinji moraju imati gornju plohu od materijala koji se lako čisti, a površine koje su u dodiru s vodom moraju biti od nehrđajućeg materijala.

Za potrebe osoblja u kuhinji mora biti poseban umivaonik s tekućom hladnom i toplom vodom, tekući sapun, papirnati ručnici ili aparat za sušenje ruku.

U kuhinji mora biti besprijekoran red i čistoća, otpaci se moraju redovito odstranjivati.

Pod u kuhinji mora biti od vodonepropusnog i neklizajućeg materijala koji se lako čisti i održava. U podu moraju biti izljevi sa sifonom i zaštitnom rešetkom.

Unutarnja visina u kuhinji mora iznositi najmanje 2,80 m, a ukoliko je ugrađen klima-uređaj koji ima mogućnost izmjene zraka unutarnja visina kuhinje može iznositi najmanje 2,50 m.

Zidovi kuhinje i prostora za pripremanje i obradu hrane i pranje posuđa, do visine l,80m od poda, moraju biti obloženi vodonepropusnim materijalom koji se lako čisti i održava (keramičke i kamene pločice i razne vrste plastičnih i drugih obloga, ali ne i vodonepropusnom bojom oličen zid).

Prozori i otvori u kuhinji moraju biti zaštićeni od ulaska insekata.

Izvor: www.ugostitelj.hr.

Provjerite

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je organizirao panel o mogućnosti korištenja obnovljivih izvora …