Izdvojeno
Naslovna / Minimalni tehnički uvjeti / Informativni vodič o hrani za potrošače

Informativni vodič o hrani za potrošače

Zakonodavni okvir koji se odnosi na označavanje hrane na cijelom teritoriju EU definiran je prije svega Uredbom EU br. 1169/2011. o informiranju potrošača o hrani, ali i nizom pratećih dokumenata na nacionalnoj razini i na razini EU.

Temeljem prije dostavljene informacije željeli bismo Vam predstaviti Vodič za označavanje nepretpakirane hrane, kojega je sastavila Savjetodavna služba Hrvatske obrtničke komore.

U Vodiču za označavanje nepretpakirane hrane – HOK ugrađene su i izmjene koje su se dogodile nakon izdanja Vodiča Ministarstva poljoprivrede u zakonodavnom okviru EU i RH koji se odnosi na označavanje nepretpakirane hrane.

Obzirom na nadolazeću turističku sezonu i pojačani inspekcijski nadzor, ali primarno u interesu kupaca, odnosno gostiju, predstavljamo vam Vodič pun korisnih uputa, kojeg možete preuzeti ovdje.

Također je bitno naglasiti da će među turistima (2015. godine registrirano 14.300.000 turista) biti minimalno 1% osoba s alergijama i/ili netolerancijama (uključujući celijakiju) što će ove godine činiti oko 140.000 gostiju.

TVARI ILI PROIZVODI KOJI UZROKUJU ALERGIJE ILI INTOLERANCIJE

  1. Žitarice koje sadrže gluten, tj. pšenica (poput pira i pšenice khorasan), raž, ječam, zob ili njihovi sojevi dobiveni hibridizacijom te proizvodi od tih žitarica, osim:

(a) glukoznih sirupa na bazi pšenice, uključujući dekstrozu;

(b) maltodekstrina na bazi pšenice;

(c) glukoznih sirupa na bazi ječma;

(d) žitarica koje se upotrebljavaju za proizvodnju alkoholnih destilata, uključujući etilni alkohol poljoprivrednog podrijetla;

  1. Rakovi i proizvodi od rakova;
  2. Jaja i proizvodi od jaja;
  3. Riba i riblji proizvodi, osim:

(a) riblje želatine koja se koristi kao nosač za vitamine i karotenoide;

(b) riblje želatine ili ribljeg mjehura koji se upotrebljavaju kao sredstvo za bistrenje piva i vina;

  1. Kikiriki i proizvodi od kikirikija;
  2. Zrna soje i proizvodi od soje, osim:

(a) potpuno rafiniranog sojinog ulja i masti;

(b) prirodnih miješanih tokoferola (E306), prirodnog D-alfa tokoferola, prirodnog D-alfa tokoferol acetata i prirodnog D-alfa tokoferol sukcinata od soje;

(c) biljnih fitosterola i fitosterol estera od sojinog ulja;

(d) biljnog stanol estera proizvedenog od biljnih sterola dobivenih od sojinog ulja;

  1. Mlijeko i mliječni proizvodi (uključujući laktozu), osim:

(a) sirutke koja se upotrebljava za proizvodnju alkoholnih destilata, uključujući etilni alkohol poljoprivrednog podrijetla;

(b) laktitola;

  1. Orašasto voće, tj. bademi (Amygdalus communis L.), lješnjaci (Corylus avellana), orasi (Juglans regia), indijski oraščići (Anacardium occidentale), pekan orasi (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), brazilski orasi (Bertholletia excelsa), pistacije (Pistacia vera), makadamije ili kvinslandski orasi (Macadamia ternifolia) te njihovi proizvodi, osim orašastog voća koje se upotrebljava za proizvodnju alkoholnih destilata, uključujući etilni alkohol poljoprivrednog podrijetla;
  2. Celer i njegovi proizvodi; i njihovih proizvode ako se postupkom kojemu su podvrgnuti vjerojatno neće povećati razina koja uzrokuje alergiju za proizvod od kojega su dobiveni, a koju je procijenila Agencija.
  3. Gorušica i proizvodi od gorušice;
  4. Sjeme sezama i proizvodi od sjemena sezama;
  5. Sumporni dioksid i sulfiti pri koncentracijama većim od 10 mg/kg ili 10 mg/L računati kao ukupni SO 2 , koji su u proizvodima pripremljenim za konzumaciju ili rekonstituiranim u skladu s uputama proizvođača;
  6. Lupina i proizvodi od lupine;
  7. Mekušci i proizvodi od mekušaca.

Izvor: Savjetodavna služba Hrvatske obrtničke komore

Provjerite

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je organizirao panel o mogućnosti korištenja obnovljivih izvora …