Izdvojeno
Naslovna / Minimalni tehnički uvjeti / Korištenje crtanih likova u slastičarstvu

Korištenje crtanih likova u slastičarstvu

Na inicijativu Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika, u HOK-u je 20. siječnja održan sastavak s predstavnicima Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo i predstavnicima trgovačkog društva Fun Cake Factory d.o.o.

Sastanak je održan zbog problema u izradi slastica na kojima su korišteni likovi iz crtanih filmova.

Predstavnik trgovačkog društva Fun Cake Factory d.o.o. je pojasnio informacije koje su u odvjetničkom dopisu nedavno pristigle na adrese mnogih slastičara, u prosincu prošle godine. Slastičari su iskazali nezadovoljstvo odlukom da u proizvodnji svojih slastica više ne smiju koristiti oblike ili aplicirane likove iz crtanih filmova. Objasnio je kako slastičari ipak smiju u svojoj proizvodnji koristiti likove, no samo ako poštuju propise o korištenju autorskih prava i prava žiga. Također je potvrdio činjenicu da njihovo društvo štiti vlastita prava koja je pribavilo i na čiju zaštitu ostvaruje pravo. Temeljem sastanka na adrese slastičara stiglo je elektroničko pismo s ispravljenim stavom:

Tim se pismom izražava stav da nema zabrane proizvodnje i prodaje torti s likovima zaštićenim licencom uz poštovanje svih sudionika na tržištu intelektualnog vlasništva drugih. Fun Cake Factory d.o.o. nema ništa protiv daljnje proizvodnje i prodaje torti s likovima iz crtanih filmova ako slastičar za to regulira prava korištenja, pri čemu njihovo društvo ne može i ne želi utjecati na način na koji će to slastičari učiniti tj. kroz repromaterijal nabavljen od licenciranih dobavljača ili na neki drugi način.

Hrvatska obrtnička komora je upoznala sva udruženja obrtnika i područne obrtničke komore s poštivanjem autorskih prava i korištenja žiga te je uputila sve obrtnike da detalje potraže u svom matičnom udruženju obrtnika.

 

Provjerite

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je organizirao panel o mogućnosti korištenja obnovljivih izvora …