Izdvojeno
Naslovna / Minimalni tehnički uvjeti / Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je organizirao panel o mogućnosti korištenja obnovljivih izvora energije u turizmu. Na panelu su sudjelovali predstavnici resornih ministarstava, Fonda te investitora i na njemu su predstavljene mogućnosti financiranja projekata te iskustva na ostvarenim projektima koja pokazuju značajne mogućnosti ušteda energije i smanjenja troškova.

Direktor Fonda Dubravko Ponoš osvrnuo se na temu diskusije: Fond je do sad uložio 1,6 milijarde kuna u projekte energetske obnove, od kojih je dio sigurno koristio i obnovljive izvore energije. Dodatno je 15,6 milijuna kuna investirano isključivo u turistički sektor upravo za tu namjenu. Riječ je o 70 projekata, a siguran sam da će u narednim razdobljima interes biti i veći. Uz aktivnu ulogu koju će Fond imati kroz EU programe sufinanciranja, ulagat ćemo i nacionalna sredstva kako bi naš turizam bio još konkurentniji.

Državni tajnik MGIPU-a, Željko Uhlir predstavio je programe energetske obnove i napomenuo kako svi projekti uključuju mjere korištenja obnovljivih izvora te izjavio: Naravno, to ima i posredan utjecaj na turizam jer su mnoge javne zgrade direktno ili indirektno korištene u turističke svrhe. Takvom energetskom obnovom i primjenom obnovljivih izvora energije smanjuju se troškovi, ali i postiže edukativan učinak, a mislim da je pozitivno da država pokaže sve prednosti obnove i obnovljivih izvora upravo na vlastitom primjeru.

S njim se složila pročelnica upravnog odjela Grada Karlovca Snježana Turalija te je istaknula probleme energetske obnove u kulturnoj baštini i navela kako Karlovac ima odličan potencijal u energetskoj obnovi stare gradske jezgre koji bi voljeli iskoristiti.

 

Izvor: FZOEU

Provjerite

Natječaji Hrvatske turističke zajednice

Natječaji Hrvatske turističke zajednice za bespovratna sredstva

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) objavila je Javne pozive za programe potpora u tekućoj godini. Dodjeljivat …