Izdvojeno
Naslovna / Minimalni tehnički uvjeti / Poduzetnicima u turizmu u 2015. na raspolaganju 300 milijuna kuna iz EU fondova

Poduzetnicima u turizmu u 2015. na raspolaganju 300 milijuna kuna iz EU fondova

Domaćim poduzetnicima iz sektora turizma koji žele podići svoju konkurentnost na tržištu Ministarstvo poduzetništva i obrta na raspolaganje će staviti čak 300 milijuna kuna iz fondova Europske unije, najavio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maraspovodom otvaranja javne rasprave za poziv „Podrška razvoju malog i srednjeg poduzetništva u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela“. Natječaj se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. koji se financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Po okončanju javne rasprave, bit će otvoren hotelima, aparthotelima, turističkim naseljima, hotelima baštine i difuznim hotelima koji uredno posluju u Hrvatskoj kao mala i srednja poduzeća.

Mali i srednji poduzetnici u turizmu okosnica su hrvatskog gospodarstva, a ovim projektom pružamo im priliku da podignu kvalitetu svojih objekata i ponude te tako produže trajanje turističke sezone i izravno povećaju atraktivnost cijele destinacije. Dobri turistički projekti povećavaju zadovoljstvo gostiju i šire pozitivnu sliku o Hrvatskoj, a važno je i što otvaraju nova radna mjesta“, rekao je ministar Maras. Poduzetnici će moći ostvariti od milijun do čak deset milijuna kuna potpora za izgradnju i opremanje novih ili rekonstrukciju i opremanje postojećih građevina, ulaganja u dodatni sadržaj koji doprinosi produljenju turističke sezone i atraktivnosti na destinaciji te za specijalizirane treninge, savjetovanja i nastupe na turističkim sajmovima.

Osim otvaranja javne rasprave, danas je Ministarstvo turizma raspisalo i javni poziv za iskaz interesa malih i srednjih poduzetnika za ulaganje u turizam kroz projekte novih ili poboljšanje postojećih kampova, marina i tematskih parkova. Prijavitelji projekta mogu biti mikro, mala ili srednja poduzeća, a cilj javnog poziva je identifikacija projekata i njihovog stupnja spremnosti za provedbu i sufinanciranje iz Strukturnih fondova EU, Operativnog programa Konkurentnosti i kohezija 2014-2020. kroz Prioritet 3 „ Poslovna konkurentnost“.

Ministarstvo turizma danas raspisuje javni poziv za iskaz interesa malih i srednjih poduzetnika za ulaganje u kampove, marine i tematske parkove visokih kategorija i inovativnog karaktera. Poziv je otvoren do kraja mjeseca, pa pozivam sve poduzetnike da nam iskažu interes te da iskoriste velike mogućnosti i sredstva za korištenje iz fondova Europske unije kako bi hrvatski turizam učinili još kvalitetnijem i konkurentnijim u svjetskim okvirima, što nam je svima u interesu“, naglašava ministar turizma Darko Lorencin.

Ministar Maras istaknuo je kako je ministarstvo prošle godine provelo sličan natječaj u sklopu kojeg je devet turističkih projekata dobilo 113,27 milijuna kuna. „Pozivam sve poduzetnike koji smatraju da je novac iz Europske unije teško dostupan da pogledaju slučaj malog hotela Vila Rova u Malinskoj na otoku Krku, koji je zahvaljujući sredstvima iz Europske unije u samo 180 dana narastao u hotel s 4 zvjezdice s novim katom, wellnessom, vanjskim bazenom i brojnim popratnim sadržajima. Ako imate viziju, kvalitetan projekt i želju za ulaganjem i napretkom u turizmu, ovo je poziv za vas“, dodao je ministar.

Ministar  je pozvao poduzetnike da se uključe u javnu raspravu o nacrtu poziva „Podrška razvoju malog i srednjeg poduzetništva u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela“ putem novog sučelja eSavjetovanje. Poduzetnici ovim putem imaju priliku vidjeti kako će izgledati natječajna dokumentacija i što se od njih konkretno očekuje, ali također, imaju priliku unaprijed davati svoje komentare i prijedloge za poboljšanja. Javna rasprava traje do 25. lipnja 2015. godine.

Izvor: mint.hr

Provjerite

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je organizirao panel o mogućnosti korištenja obnovljivih izvora …