Izdvojeno
Naslovna / Minimalni tehnički uvjeti / Zaštitite sebe i Vaše poslovanje!

Zaštitite sebe i Vaše poslovanje!

Cyber napadi učestali su u posljednje vrijeme o čemu govore razna upozorenja na portalima, ali i upozorenja banaka koje već provode dodatne mjere sigurnosti. Činite li dovoljno da bi se zaštitili?

1. Nikad ne spremajte podatke za prijavu u zasebne datoteke na Vaše računalo jer su upravo one cilj svakog napada.

2. Radite sigurnosne pohrane podataka i u tome budite redoviti. Važne podatke pohranjujte i na vanjske medije.

3. Brisanje sumnjivih e-mail poruka – čak i ako su od nekog koga znate, ako im je sadržaj sumnjiv nemojte dvojiti oko brisanja. Ako e-mail sadrži link i nagovara Vas da kliknete – nemojte!

4. Poruke provjerite prije otvaranja – naime, određeni programi pružaju Vam mogućnost pregleda dijela ili cijele poruke prije nego što ju otvorite. Iskoristite to – provjerite sadržaj prije otvaranja.

5. Budite oprezni kod surfanja – pa ako otvorite web stranicu koja izgleda sumnjivo ili ne znate kako ste ju otvorili – zatvorite ju odmah i ne istražujte dalje.

6. Instalirajte redovito windows nadogradnje na sva računala koja koristite. Ovo se inače provodi automatski, osim ako funkcija nije isključena. Da bi bili sigurni pokrenite provjeru za novim nadogradnjama ručno. Prilikom instaliranja pratite upute kako bi bili sigurni da su se nadogradnje ispravno instalirale.

7. Bude u korak s tehnologijom – i zamijenite ili nadogradite stare sustave i programe, poput Windows XP-a i Microsoft Office 2003. Microsofta ih više ne podržava zbog čega su vrlo osjetljivi na napade i lakše ih je kompromitirati.

8. Instalirajte antivirusne programe na sva računala i redovito ih nadograđujte. Osigurajte im nesmetan rad u pozadini operativnog sustava kako bi identificirali prijetnju prije nego li ona ugrozi Vaše računalo.

Više informacija na www.itusluge-estart.hr.

Provjerite

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je organizirao panel o mogućnosti korištenja obnovljivih izvora …