Izdvojeno
Naslovna / Minimalni tehnički uvjeti / Kako napraviti vrhunski espresso?

Kako napraviti vrhunski espresso?

Kako napraviti espresso koji će oduševiti Vaše goste i zbog kojeg će se svako jutro vraćati u Vaš kafić? Prenosimo članak sa portala ugostitelj.hr.

Koja se tajna krije iza one kave koja vas svako jutro oduševi u vašem omiljenom kafiću? I što to pogrešno rade konobari čija kava svaki put iznova razočara? Gosti od kave očekuju mnogo i kad ne dobiju željenu kvalitetu kave, najčešće pogrešku pripisuju ”ljudskom faktoru”, koji je naravno najčešći. No, ”ljudski faktor” nije jedina. Stoga je ugostitelj.hr odlučio dokučiti tajnu savršenog espressa!

Espresso_still_lifeSvježa i kvalitetna kava

Takva kava je preduvjet koji morate ispuniti da bi zadovoljili svog gosta. Postoje brojne teorije i recepti kako napraviti najbolju kavu. Vjerovali ili ne, potrebno je samo malo pažnje i truda. Smatra se da postoje normativi koje treba zadovoljiti da bi se napravila kvalitetna šalica kave. Pa tako, količina kave u jednoj šalici ne smije biti manja od 7,3, a ni veća od 7,6 grama. Osim količine kave, voda je također važan element. Temperatura vode ne bi smjela biti veća od 85 Celzijevih stupnjeva. Poštujte te normative i biti ćete korak bliže do savršene kave.

 

Redovito održavanje aparata za kavu

I ovo je jedan od presudnih čimbenika u pripremanju dobre kave. Redovitim održavanjem i servisom, današnji aparati za kavu mogu se upotrebljavati i do deset godina. Postoje dva elementa bitna za održavanje aparata. Prvi je održavanje od osobe koja svakodnevno priprema kavu, a drugi je generalni servis ovlaštenog servisera. Koliko god se to možda činilo napornim, svakodnevno održavanje aparata za kavu je nužno. Ako u svom kafiću želite imati kvalitetnu kavu i ako vam je bitno da vaš aparat za kavu ima dulji radni vijek, njegovo svakodnevno čišćenje je neophodno.

aparat za akavuJoš jedan uvjet za savršenu kavu leži u dobrom mlinu, u kojem ne bi smjelo stajati mnogo izmljevene kave, pogotovo ako se mlin nalazi u blizini vode. Razlog tome je što blizina vode kavi koja se ne pravi dovodi do stvaranja vlage. Posljedica toga je slabija kvaliteta kave što nikako nije poželjno.

Također, pri večernjem čišćenju aparata, potrebno je ručke aparata jako dobro očistiti. Nakon čišćenja, bilo bi dobro u ručke staviti krišku limuna koja će poništiti moguće neugodne mirise.

Recept za idealni espresso i ne zvuči tako teško. Sve što je potrebno je malo truda koji će na kraju rezultirati zadovoljstvom vaših gostiju. Oni će se navući na vašu kavu, a vi ćete biti proglašeni ‘‘majstorom za kavu”.

Izvor – ugostitelj.hr

Provjerite

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je organizirao panel o mogućnosti korištenja obnovljivih izvora …