Izdvojeno
Naslovna / Minimalni tehnički uvjeti / Zeleni turizam – prilika za naše ugostitelje

Zeleni turizam – prilika za naše ugostitelje

kempinski-hotel

Energetska učinkovitost i energetsko certificiranje od 1. siječnja 2016. postaju obvezni i za nekretnine koje se daju u zakup/najam/leasing. Ta obveza neće zaobići velik broj iznajmljivača smještaja diljem Hrvatske.

Hoće li se u Hrvatskoj tražiti “zeleni smještaj”?
Postoji velik broj internetskih stranica koje daju informacije o ekološkim odmorima i ljetovanjima, među kojima su najpoznatije gogreentravelgreen.com, www.sustainabletourism.net i druge.
Godine 1993. osnovana je Green Hotels Association, prevedeno Udruga zelenih hotela čiji je cilj okupiti hotele diljem svijeta koji žele sudjelovati u programu ekoloških promjena i brige za okoliš. Hoteli su poznati kao rasipnici energije gdje se energija troši na nepotrebnu rasvjetu, klimatiziranje predvorja i hodnika, svakodnevno pranje ručnika i posteljina, itd. Zeleni hoteli naginju korištenju štednih i LED rasvjetnih tijela, implementiraju sustave upravljanja energijom, smanjuju količinu korištenih štetnih kemikalija, itd.

Osim navedene, dosta je sličnih udruga, a neke od njih možete pogledati na environmentallyfriendlyhotels.com i ecohotelsoftheworld.com. One broje više hotela na području Europe pa tako na ecohotelsoftheworld možete pronaći eko-hotel i u nama susjednoj Sloveniji – hotel Planinka sa 3 zvjezdice.

Zeleni hoteli, osim značajnih ušteda energije i energenata, imaju i marketinšku prednost. Prema podacima udruga, nakon što osoblje hotela upozna goste sa sudjelovanjem u programu brige za okoliš, više od 70% njih iskazuje zadovoljstvo i spremnost u sudjelovanju.
Članstvo u nekoj od ovih udruga može biti prilika za hrvatske hotele, zbog dva razloga – prvo, u Hrvatskoj ne postoji hotel “zeleni hotel”, a drugo nastaju velike uštede u troškovima energenata i energije. Na umu treba imati i velik broj ekološki osviještenih turista koji traže smještaj koji će ih zadovoljiti u pogledu što manjeg negativnog utjecaja na okoliš.

Članak preuzet sa www.energetskocertificiranje.com.hr.

Provjerite

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je organizirao panel o mogućnosti korištenja obnovljivih izvora …