Izdvojeno
Naslovna / Minimalni tehnički uvjeti / Dani otvorenih vinskih podruma

Dani otvorenih vinskih podruma

Idealan datum za izlet sjeverozapadnom Istrom je Dan otvorenih vinskih podruma koji se u svijetu tradicionalno priređuje posljednje nedjelje u svibnju. Toga dana vinari širom otvaraju vrata svojih carstava i, od jutra do večeri, nude ono najbolje iz svoje radinosti – vrhunsko istarsko vino, dočekujući rijeke gostiju i degustatora s mnogo elana i pažnje.

Budući da se u maloj regiji Umag-Novigrad nalazi velik broj vrhunskih podruma, prepoznatih i u inozemstvu, nema sumnje da ćete u njima kušati neka od najboljih vina što se u ovom trenutku nude u Hrvatskoj. Vrijedi probati izvrsne autohtone sorte, bijelu istarsku malvaziju i crveni teran, a naročito momjanski muškat, specifičan za usko područje oko Momjana kraj Buja, gdje se proizvodi u svojoj najboljoj varijanti.

Vina sjeverozapadne Istre nisu samo osvajači medalja, već svako od njih prati i poneka zanimljiva priča, anegdota ili ideja. Vinski podrumi su najčešće obiteljska gospodarstva pa obilazak znači i upoznavanje s obiteljskom tradicijom i poviješću. Dan vina u Istri pravi je festival na kojem se u ležernoj atmosferi pričaju čarobne priče o nastanku vina i njegovoj tradiciji.

Posvećena kulturi vina posljednja nedjelja u svibnju je prava prilika za putovanje kroz slikovite pejsaže i vinska bogatstva sjeverozapadne Istre. Više o samom događanju doznajte na stranicama Colours of Istria

 

Provjerite

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je organizirao panel o mogućnosti korištenja obnovljivih izvora …