Izdvojeno
Naslovna / Minimalni tehnički uvjeti / Energetsko certificiranje – nova obveza iznajmljivača smještaja

Energetsko certificiranje – nova obveza iznajmljivača smještaja

U Zakonu o gradnji stoji da obveza energetskog certificiranja od 1. siječnja 2016. godine obuhvaća i sve nekretnine koje se iznajmljuju, daju u zakup ili leasing. Pojavilo se pitanje obuhvaća li ta obveza i iznajmljivače privatnog smještaja (npr. apartmana, kuća, vikendica…) koji ih iznajmljuju turistima na kraći vremenski period. S tim pitanjem kontaktirali smo glasnogovornicu Ministarstva i prostornog uređenja, gđu. Đurđici Čočić. Njen odgovor prenosimo u cijelosti.

Obveza pribavljanja energetskog certifikata za zgrade odnosno njihove posebne dijelove koji se prodaju, iznajmljuju, daju u zakup ili daju na leasing vrijedi u Hrvatskoj kao i u svim ostalim zemljama članicama Europske unije. Iznajmljivanje se u ovom kontekstu odnosi i na turističku djelatnost. Brojni su iznajmljivači već pribavili energetski certifikat iako im je zakon ostavio još više od godinu dana vremena. Neku su to učinili stoga što su prepoznali energetsku učinkovitost kao jedno od pitanja koje je važno turistima. U razvijenim zemljama Europske unije građani visoko cijene brigu o okolišu i energiji stoga i prilikom odabira turističkog odredišta radije borave u zgradama koje su energetski učinkovite. 

Naša je zemlja odredbe europskih direktiva za područje energetske učinkovitosti u zgradarstvu prenijela kroz Zakon o gradnji (Narodne novine 153/13) koji je stupio na snagu 1.1.2014. Citiranim je Zakonom u članku 24 propisano da je vlasnik zgrade odnosno njezina posebnog dijela dužan prije prodaje, iznajmljivanja, davanja u zakup ili davanja na leasing pribaviti energetski certifikat

Vlasnik je taj energetski certifikat dužan imati i prilikom oglašavanja prodaje, iznajmljivanja, davanja u zakup ili davanja na leasing. Obveza pribavljanja energetskog certifikata prilikom prodaje vrijedi za Republiku Hrvatsku od njenog punopravnog članstva u Europskoj uniji tj. od 1.7.2013. Obveza pribavljanja energetskog certifikata u dijelu koji se odnosi na iznajmljivanje, davanje u zakup i davanje na leasing zgrade ili njezinog posebnog dijela vrijedi od 1. siječnja 2016. Ovaj je datum propisan člankom 203 Zakona o gradnji. 

Obveza energetskog certificiranja odnosi se na zgradu koja ima 50 m2 i više ukupne korisne površine.

Više o energetskom certificiranju možete pročitati na našim web stranicama  http://www.mgipu.hr/default.aspx?id=14522.

Dakle, svi iznajmljivači smještaja u turističke svrhe obvezni su, do 1. siječnja 2016. godine, pribaviti energetski certifikat. Naravno, ako im je nekretnina površine veće od 50 kvadratnih metara.

Ako još niste izradili energetski certifikat provjerite našu ponudu na adresi www.bidkontrola.hr.

Članak preuzet sa www.energetskocertificiranje.com.hr.

Provjerite

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je organizirao panel o mogućnosti korištenja obnovljivih izvora …