Izdvojeno
Naslovna / Minimalni tehnički uvjeti / Zeleni turizam i ekološki osviješteni hoteli

Zeleni turizam i ekološki osviješteni hoteli

Energetska učinkovitost i energetsko certificiranje ušli su u svakodnevicu te od 1. siječnja 2016. certificiranje postaje obavezno i za nekretnine koje se daju u zakup/najam/leasing. Ta obveza neće zaobići velik broj iznajmljivača smještaja diljem Hrvatske; oni će također morati izraditi i izložiti energetski certifikat. Još je rano prognozirati kakav će efekt energetski certifikati imati na privatne iznajmljivače, no u svijetu već godinama raste novi, zanimljivi, zeleni trend u turizmu.

Znači li to da će se i u Hrvatskoj tražiti “zeleni smještaj”?

Raste broj internetskih stranica koje daju informacije o ekološki osviještenim ljetovanjima, među kojima su najpoznatije gogreentravelgreen.comwww.sustainabletourism.net i mnoge druge.

Prije 23 godine osnovana je Green Hotels Association (http://www.greenhotels.com/), odnosno Udruga zelenih hotela koja okuplja hotele diljem svijeta koji žele sudjelovati u programu ekoloških promjena i brinuti se za okoliš. Hoteli su na glasu kao veliki potrošači energije gdje se energija troši na bespotrebnu rasvjetu tokom dana, neprestano klimatiziranje predvorja i hodnika, svakodnevno pranje ručnika i posteljine, itd. Zeleni hoteli teže korištenju štednih i LED rasvjetnih tijela, implementiraju sustave upravljanja energijom, koriste senzora pokreta za regulaciju rasvjete u WC-ima, dvoranama za sastanke, hodnicima, smanjuju korištene štetne kemikalije, itd.

Osim ove postoje i slične udruge – environmentallyfriendlyhotels.com i ecohotelsoftheworld.com koje okupljaju više hotela na području Europe pa tako na ecohotelsoftheworld moguće je naći eko-hotel u susjednoj Sloveniji – hotel Planinka sa 3 zvjezdice.

Zeleni hoteli, osim velikih ušteda energije i energenata i smanjenim troškovima rada, imaju i veliku marketinšku prednost. Na stranicama udruge navode da, nakon što upoznaju goste sa sudjelovanjem u programu brige za okoliš, više od 70% njih iskazuje zadovoljstvo i spremnost u sudjelovanju.

Članstvo u nekoj od ovih udruga predstavlja veliku priliku za hrvatske hotele i to iz dva razloga – prvenstveno, u Hrvatskoj ne postoji hoteli ovog tipa, a drugo ostvaruju se velike uštede u troškovima energenata i energije. Također, valja napomenuti i rastući broj ekološki osviještenih turista koji traže smještaj koji će ih zadovoljiti u pogledu što manjeg negativnog utjecaja na okoliš.

Pogledajte članak na portalu www.energetskocertificiranje.com.hr.

Provjerite

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je organizirao panel o mogućnosti korištenja obnovljivih izvora …