Izdvojeno
Naslovna / Minimalni tehnički uvjeti / Europska komisija osudila je praksu portala za rezervaciju putovanja

Europska komisija osudila je praksu portala za rezervaciju putovanja

Provjerom internetskih portala za rezervaciju putovanja, Europska komisija je donijela zaključak kako cijene, na portalima, nisu korektno istaknute.

U listopadu 2016. godine pokrenuta je provjera 352 portala diljem Europske Unije i došli su do podataka da čak 235 portala, odnosno dvije trećine, ne ističi cijene na adekvatan način.

Najčešće su nailazili na slučajeve da početna cijena koja je istaknuta tijekom postupka rezervacije znatno naraste te da promotivne ponude zapravo ne odgovaraju nijednoj dostupnoj usluzi.

Povjerenica za zaštitu potrošača Vera Jourova izjavila je: Zahvaljujući internetu potrošači mogu pronaći pregršt informacija za pripremu, usporedbu cijena i rezervaciju putovanja. Međutim, ako su recenzije na portalima za usporedbu cijena pristrane ili cijene nisu transparentne, ti portali obmanjuju potrošače. Takva poduzeća trebaju poštovati europske propise o zaštiti potrošača jednako kao što to čine putničke agencije. Tijela za zaštitu potrošača sada zahtijevaju od tih portala da uklone te nepravilnosti.

Svake godine vrši se provjera Komisije uz pomoć mreže za suradnju u zaštiti potrošača (CPC), koja je okupila tijela zaštite potrošača iz 28 zemalja (26 članica EU-a, Norveška i Island). Ta tijela su nadležna za provedbu zakonodavstva EU-a o zaštiti potrošača u EU-u.

Portali će biti obaviješteni od strane CPC-a, koji će od njih zahtijevati ispravak navedenih grešaka. Ako to ne učine, nacionalna tijela mogu pokrenuti administrativne ili pravne postupke, bilo izravno bilo putem nacionalnih sudova, ovisno o primjenjivom nacionalnom zakonodavstvu.

Izvor: Hina/Ministarstvo turizma

Provjerite

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je organizirao panel o mogućnosti korištenja obnovljivih izvora …