Izdvojeno
Naslovna / Minimalni tehnički uvjeti / HNB će se očitovati o plaćanju eurima bude li prijedloga izmjene propisa

HNB će se očitovati o plaćanju eurima bude li prijedloga izmjene propisa

Hrvatska narodna banka je poručila da na temelju raspoloživih informacija ne mogu dati mišljenje o inicijativi Mostova kandidata za gradonačelnika Dubrovnika Mare Kristića. Kristić je inicirao da se od ove turističke sezone uvede ograničena mogućnost plaćanja eurima te da će se očitovati ako nadležne institucije upute takav prijedlog

Zakonsko sredstvo plaćanja u RH je kuna , no središnja banka poručuje da se za plaćanja u zemlji zakonom može dopustiti korištenje i neke druge valute. Ta iznimka je uređena Zakonom o deviznom poslovanju i pripadajućim podzakonskim aktima, koji reguliraju poslove i uvjete po kojima je u Hrvatskoj moguće izvršavati plaćanja u  stranim sredstvima plaćanja i to između rezidenata te između rezidenata i nerezidenata.

HNB se očitovao sljedećom izjavom: Na temelju raspoloživih informacija nismo u mogućnosti dati svoje mišljenje o iznesenoj inicijativi gospodina Kristića. Ukoliko nadležne institucije upute prijedlog za izmjenu navedenih propisa u okviru kojeg bi ova inicijativa bila detaljnije razrađena, HNB će se o tome odgovarajuće očitovati.

U skladu sa Zakonom o Hrvatskoj narodnoj banci, Zakonom o deviznom poslovanju i Zakonom o platnom prometu te Odlukom o plaćanju i naplati u stranim sredstvima plaćanja u zemlji, koju je HNB donio na temelju Zakona o deviznom poslovanju je dopuštena naplata u stranoj gotovini u RH.

Temeljem Odluke o plaćanju i naplati u stranim sredstvima plaćanja u zemlji, rezidenti mogu naplatiti u stranoj gotovini za bilo koju uslugu, pod uvjetom da je usluga pružena nerezidentu, dakle i cestarinu, koja se temelji na pružanju usluge korištenja autoputa.

Od nerezidenata se može naplatiti u stranoj gotovini i za prodanu robu, ali uz uvjet da trgovac može nadzornom tijelu dokazati da je robu koja je predmet prodaje kupac iznio u inozemstvo. Taj uvjet može se ostvariti u veleprodaji, međutim u maloprodaji (npr. na benzinskim postajama) je to vrlo ograničavajuće, pa se stoga u maloprodaji naplaćuje, ako je riječ o gotovini, u kunama. Zbog toga velik broj benzinskih postaja obavlja mjenjačke poslove. Pritom se prvo na mjenjačkom mjestu obavi otkup strane gotovine, a nakon toga kupac može kupiti robu s primljenim kunama, kažu u HNB-u.

Napominju da naplata za prodanu robu odnosno pruženu uslugu nije dopuštena od kupaca koji su rezidenti, uz određene iznimke, na primjer prodaju u Duty free shopu.

Ideje i prijedlozi o uvođenju mogućnosti da strani turisti u Hrvatskoj u ljetnoj špici plaćaju neke usluge u turizmu eurima, pogotovo u suvenirnicama, za sladolede, na odmorištima i slično, a posebice za turiste s kruzera, zadnjih godina pristizale su od političara, obrtnika i općenito iz turizma, pogotovo otkako je Hrvatska postala članicom EU-a.

Ideju je aktualizirao Mostov kandidat za gradonačelnika Dubrovnika Maro Kristić, koji je u četvrtak za televiziju N1 najavio inicijativu Mosta da se već od ove turističke sezone uvede ograničena mogućnost plaćanja eurima do 200 eura dnevno, no napomenuo je da to tek treba iskomunicirati s partnerima i HNB-om te turizmom.

Ministar turizma Gari Cappelli u četvrtak je uoči sjednice Vlade komentirao prijedlog o uvođenju dijela plaćanja u eurima u špici sezone, te je napomenuo da zna što se može, a što se ne može.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je: Postoje zakoni, prije svega Zakon o HNB-u i Zakon o deviznom plaćanju, koji reguliraju koje je sredstvo plaćanja u Hrvatskoj.

Izvor: Hina/MINT

Provjerite

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je organizirao panel o mogućnosti korištenja obnovljivih izvora …