Izdvojeno
Naslovna / Minimalni tehnički uvjeti / Godina 2017. je počela s porastom turističkog prometa

Godina 2017. je počela s porastom turističkog prometa

Prvi podaci sustava eVisitor, koji prikazuje turistički promet u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu, prikazuju 178 tisuća dolazaka i 492 tisuće ostvarenih noćenja u Hrvatskoj. Bilježi se rast od visokih 17 posto u dolascima, tj. 18 posto u noćenju. Prema ovim podacima, turisti su ostvarili 20 posto više dolazaka i 26 posto više noćenja, dok su domaći ostvarili porast od 13 posto u dolascima i 8 posto u noćenjima.

Podaci Ministarstva turizma donose sljedeće podatke:

Gledajući po tržištima, u siječnju su najviše noćenja ostvarili domaći turisti, a zatim turisti iz Bosne i Hercegovine (39 tisuća noćenja), Italije (36 tisuća noćenja), Slovenije (27 tisuća noćenja), Austrije (26 tisuća noćenja) te Njemačke (22 tisuće noćenja). Najviše noćenja je ostvareno u Gradu Zagrebu (96 tisuća noćenja), Istri (88 tisuća noćenja), Kvarneru (78 tisuća noćenja) te u Splitsko-dalmatinskoj županiji (47 tisuća noćenja). Analizirajući promet po destinacijama, najbolji rezultati su ostvareni u Zagrebu, Dubrovniku, Opatiji, Rovinju te Splitu.

 

Ministar turizma Gari Capelli je najavljuje uspješnu predsezonu i ističe dobre rezultate u bukingu te proširenje ponude ponuda turoperatora za Hrvatsku. Ministar je istaknuo: Odlične rezultate u mjesecu siječnju prate i najave novih aviolinija, kao i povećanja frekvencija već postojećih linija. Vesele nas i dobri rezultati ostvareni na domaćem tržištu, ali i rezultati s dalekih tržišta poput SAD-a i Koreje koji se nalaze u top 10 tržišta u mjesecu siječnju. Sve navedeno je samo dokaz da smo vrlo interesantni kao turistička destinacija, posebice na dalekim tržištima na kojima postoji velik potencijal i na kojima moramo još dosta raditi.

Uz pomoć eVisitor sustavava nudi se kvalitetniji uvid u turistički promet.

Gore navedene rezultate ostvarenog turističkog prometa u siječnju komentirao je i direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivčić: Sustav eVisitor smo uveli s početkom prošle godine koju smo definirali kao nultom godinom, odnosno godinom tijekom koje smo punili bazu podataka. Ta je faza završena i sada imamo vrlo učinkovit sustav koji će nam, osim za evidenciju turističkog prometa, poslužiti i za definiranje naših aktivnosti. Naime, sada možemo vidjeti da je tijekom mjeseca siječnja ove godine najviše turista boravilo u hotelima u kojima je ostvareno oko 303 tisuće noćenja, što predstavlja porast od 14 posto u odnosu na siječanj 2016. godine. Također, sada vidimo koliko su, u ukupnom turističkom prometu, sudjelovali turisti segmentirani po dobi, spolu i organizaciji dolaska. Sve navedeno nam daje raznorazne mogućnosti analiza, a samim time i mogućnosti definiranja još preciznijih aktivnosti.

Ivčić je najavio i kvalitetnije praćenje tijeka turističkog prometa, jer kako je naveo već i prije sustav eVisitor uvelike pomaže pri tome i daje i detaljne usporedbe s turističkim prometom ostvarenim prethodne godine.

Izvor: Ministarstvo turizma Republike Hrvatske

Provjerite

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je organizirao panel o mogućnosti korištenja obnovljivih izvora …