Izdvojeno
Naslovna / Minimalni tehnički uvjeti / Healthy Meal Standard za certificiranje prehrane u turizmu

Healthy Meal Standard za certificiranje prehrane u turizmu

Nepunih mjesec dana, u Hrvatskoj, je na snazi certifikacija i standardizacija prehrane za turiste i sve one koji borave u raznim ugostiteljskim objektima, toplicama, lječilištima i rehabilitacijskim ustanovama. Certifikat naziva Healthy Meal Standard (HMS) objektima i ustanovama daje veću dozu kvalitete prehrane kakva se rijetko viđa u svijetu.

Sam projekt je pokrenula i predstavila Diana Gluhak u suradnji s profesorom Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Damirom Ježekom. Uvjerena je kako će ovaj certifikat jelovnike dići na jedan novi nivo i pokazati kako bolnička ili prehrana za osobe s posebnim zdravstvenim potrebama ne treba nužno biti bezukusna.

Standard trenutno pokriva sedam područja u kojima se mogu zatražiti pojedinačni certifikati, temeljem kojeg se dobivaju „healthy zvjezdice“. Jedna od najraširenijih bolesti koja obuhvaća cijeli svijet, a dio je ovog programa je pretilost. Po podacima ministarstva turizma u Hrvatskoj od pretilosti pati nešto više od 900 tisuća ljudi, dok se ta brojka u svijetu popela na više od 500 milijuna pretilih osoba.

Ostali pojedinačni certifikati su iz područja: „low ili gluten free“, „lactose free“ i posebni meni za djecu i sportaše. Područja većinom pokrivaju kronične bolesti koje nastaju uslijed loše prehrane, te je Svjetska zdravstvena organizacija procijenila da će do 2030. godine, 75 posto ljudi umrijeti od pretilosti ili od sličnih poremećaja u prehrani.

Ovim certifikatom i projektom se pokušavam tome stati na kraj. Prvi interesenti su crikvenička Talassoterapija i hotelska kompanija Valmar. Projekt je također predstavljen lječilištima i zdravstvenim ustanovama strukovne zajednice HGK.

Autor M.S.

Provjerite

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je organizirao panel o mogućnosti korištenja obnovljivih izvora …