Izdvojeno
Naslovna / Minimalni tehnički uvjeti / Što napraviti ako zatvarate objekt zbog godišnjih odmora?

Što napraviti ako zatvarate objekt zbog godišnjih odmora?

Ako zbog kolektivnih godišnjih odmora zatvarate Vaš objekt obvezni ste sljedeće:

  1. Obavijestiti goste / potrošače i Turističku inspekciju – prema Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti na tako da Obavijest o radnom vremenu na vidljiv način istaknete na ulazu u objekt. U poslovnoj dokumentaciji morate ste odložiti odluku vlasnika ili direktora o radnom vremenu ugostiteljskog objekta. Obvezni ste obavijestiti svoje goste / potrošače o radnom vremenu ugostiteljskog objekta, a time ste obavijestili i nadležnu Turističku inspekciju jer ste u obvezi pridržavati se istaknutog i propisanog radnog vremena,
  2. Obavijestiti Poreznu upravu putem aplikacije za fiskalizaciju računa –  – prema Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom na način da Poreznoj upravi elektroničkim putem dostavite podatke o ugostiteljskom (poslovnom) objektu u kojemu obavljate djelatnost, a ti su podaci prethodno propisani internim aktom. U poslovnoj dokumentaciji morate priložiti odluku vlasnika ili direktora o radnom vremenu ugostiteljskog objekta. Ako je izmijenjen neki od podataka iz internog akta, u ovom slučaju radno vrijeme, dužni ste prije početka primjene izmijenjenih podataka Poreznoj upravi elektroničkim putem dostaviti podatke o izmjenama. Osim promjene u radnom vremenu, na isti način je potrebno prijaviti promjenu adrese ili slučaj prestanka rada poslovnog prostora. Promjene poput korištenja kolektivnog godišnjeg odmora ili kratkotrajne adaptacije poslovnog prostora, kada se prostori privremeno zatvaraju, moraju se dostaviti u sustav slanjem XML poruke. Ovo je važno radi evidentiranja nastalih promjena o privremenom zatvaranju poslovnog prostora, kao i naknadnom otvaranju.

Zakonska obveza prijave privremene obustave obrta zbog korištenja godišnjih odmora je ukinuta te ugostitelji nisu dužni privremeno obustavljati obrt. Vi možete zatražiti privremenu obustavu, a za izdavanje rješenja o obustavi morate platiti upravnu pristojbu od 170,00 kuna, što je nepotreban trošak. Dakle, niste obavezni prijavljivati privremenu obustavu obrta zbog korištenja godišnjih odmora niti ishoditi rješenje i plaćati upravnu pristojbu.

Izvor – ZG-UGOSTITELJ

 

Provjerite

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je organizirao panel o mogućnosti korištenja obnovljivih izvora …