Izdvojeno
Naslovna / Minimalni tehnički uvjeti / Novi Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti

Novi Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti

Hrvatski sabor usvojio je u srijedu novi Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti. Novi zakon, u odnosu na važeći, donosi izmjene koje bi trebale omogućiti kvalitetnije poslovanje u toj djelatnosti i ukupnom turizmu, napominju iz Ministarstva turizma koje je predložilo ovaj zakon.

Među važnijim novostima koje zakon donosi, iz Ministarstva izdvajaju one vezane uz pružanje usluga u ugostiteljskoj djelatnosti gdje se ugostiteljima omogućuje pružanje usluga smještaja u sobama, apartmanima, studio apartmanima i kućama za odmor, i ne samo u poslovnim već i u stambenim prostorima.

Privatnim se iznajmljivačima, koji su podnijeli zahtjev za legalizaciju, omogućava pružanje usluga u domaćinstvu bez uvjeta dokazivanja da su vlasnici zemljišta. Utvrđuje se i minimalno radno vrijeme ugostiteljskih objekata, uz mogućnost njegovog produženja od strane jedinica lokalne samouprave.

Zakon propisuje i obvezu da ugostitelj, odnosno njegov zaposlenik imaju odgovarajući stupanj obrazovanja, što je bio prijedlog Hrvatske obrtničke komore. Velika novost koju donosi zakon je i osnivanje Središnjeg registra za ugostiteljsku djelatnost i usluge u turizmu kojim će biti obuhvaćeni svi ugostiteljski i objekti u domaćinstvu te obiteljsko poljoprivredna gospodarstva u kojima se pružaju ugostiteljske usluge.

“Vjerujem kako će zakon, kojeg smo pripremali dugo i sistematično, donijeti dodatni poticaj za rad u turizmu, odnosno omogućiti svim turističkim subjektima jednostavnije, transparentnije i kvalitetnije poslovanje koje će u konačnici doprinijeti i kvaliteti turizma u Hrvatskoj”, izjavio je ministar turizma Darko Lorencin.

Izvor: HOK/Hina

Provjerite

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je organizirao panel o mogućnosti korištenja obnovljivih izvora …