Priprema i usluživanje jela u prostoru pravne ili fizičke osobe za potrebe djelatnika i članova te osobe
Za pripremanje i usluživanje toplih i hladnih napitaka, bezalkoholnih pića i jela koje pravne i
fizičke osobe organiziraju za potrebe svojih djelatnika i svojih članova u svojim poslovnim
prostorijama i prostorima, ugostitelj nije dužan ishoditi rješenje nadležnog ureda o utvrđivanju
ispunjavanja minimalnih uvjeta za vrstu ugostiteljskog objekta koji se ne kategorizira.
(Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti, čl.5.)
Pečenje, kuhanje i prodaja kukuruza i plodova
Pečenje ili kuhanje te prodaja plodina (kokica, kukuruza, kestena, sjemenki) ne spada u
obavljanje ugostiteljske djelatnosti, jer se ne obavlja niti u jednoj od vrsta ugostiteljskih objekata
propisanih tim Pravilnikom.
(Pravilnik o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata iz skupina “Restorani”,
“Barovi”, “Catering objekti” i “Objekti jednostavnih usluga”)
Pripremnica sendviča
Sukladno članku 19. stavku 1. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, ugostitelj ne može obavljati
ugostiteljsku djelatnost bez rješenja nadležnog ureda da ugostiteljski objekt ispunjava uvjete
propisane tim Zakonom i propisima donesenim na temelju toga Zakona.
Odredbama Pravilnika o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata iz
skupina “Restorani”, “Barovi”, “Catering objekti” i “Objekti jednostavnih usluga”, propisane su
vrste ugostiteljskih objekata koji se ne kategoriziraju, no pripremnica sendviča nije propisana kao
vrsta ugostiteljskog objekta.
Izvor – Ministarstvo turizma