Izdvojeno
Naslovna / Minimalni tehnički uvjeti / Pojačani nadzor ugostiteljskih objekata uz prometnice i odmorišta

Pojačani nadzor ugostiteljskih objekata uz prometnice i odmorišta

Turistički inspektori Ministarstva turizma su od 8. do 11. kolovoza, u suradnji sa sanitarnom inspekcijom, proveli ukupno više od 230 inspekcijskih kontrola nad sanitarnim prostorijama koje se nalaze u sklopu ugostiteljskih objekata, benzinskih postaja, odmorišta, na autocestama, polu autocestama i državnim cestama diljem Hrvatske.

Riječ je o ciljanim nadzorima, odnosno kontroli određenog segmenta iz djelokruga turističkih inspektora, koji se uz ostale aktivnosti provode tijekom cijele godine. Ovakvi ciljani inspekcijski nadzori provoditi će se kontinuirano, tijekom ljetnih mjeseci kako bi se osigurala potrebna razina čistoće i opremljenosti tih objekata.

Nakon završetka ciljanih inspekcijskih nadzora nad ugostiteljskim objektima uz prometnice i na odmorištima, utvrđena je higijenska ispravnost gotovo svih objekata. Međutim, najveći broj povreda propisa odnosio se na ispunjavanje minimalno-tehničkih uvjeta, primjerice nedostatak tople vode ili neispravnost tehničke opreme u toaletima za goste.

Uz ciljane inspekcijske nadzore, turistički inspektori Ministarstva turizma u sklopu redovnih aktivnosti provode i akcijske inspekcijske nadzore nad pružateljima ugostiteljskih usluga i usluga u turizmu. Riječ je o pojačanim inspekcijskim nadzorima u kojima više inspektora iz različitih ispostava područne jedinice obavljaju nadzor nad jednim područjem. Obično se takvi nadzori provode svaki dan, uključujući subotu i nedjelju, po 12 sati dnevno. Povrede propisa, uglavnom, su se odnosile na ispunjavanje minimalno-tehničkih uvjeta, primjerice nedostatak tople vode i odgovarajuće opreme u toaletima za goste, na nedostatke u kuhinji i prostoru za pripremu jela, na vidno isticanje cijena, ili oznake o zabrani usluživanja i konzumiranja alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina i slično.

Inspekcijski nadzor u području ugostiteljstva i pružanju usluga u turizmu, od ove godine, provodi 59 turističkih inspektora Ministarstva turizma, koji su do od 1. siječnja do 10. kolovoza ove godine obavili ukupno 6003 inspekcijskih nadzora, od čega se 435 odnosilo na iznajmljivače.

Akcijski inspekcijski nadzori turističkih inspektora nastaviti će se i dalje, kako bi svi pružatelji usluga poslovali u skladu s propisima, te kako bi gosti i turisti bili što zadovoljniji sa pruženim uslugama.

Članak preuzet sa stranica Ministarstva turizma Republike Hrvatske.

Provjerite

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je organizirao panel o mogućnosti korištenja obnovljivih izvora …