Izdvojeno
Naslovna / Minimalni tehnički uvjeti / Zahtjevi za pokretne i/ili privremene objekte u kojima se redovito priprema hrana s ciljem prodaje

Zahtjevi za pokretne i/ili privremene objekte u kojima se redovito priprema hrana s ciljem prodaje

Pokretni objekt za prodaju hrane

 

Pokretni ili privremeni objekte uključuju šatore na manifestacijama, štandove i pokretna vozila za prodaju (kombiji, prikolice i slično) u kojima se obavlja priprema i prodaja hrane. U ovu skupinu spadaju i objekti koji su u prvom redu stambeni, ali se u njima priprema hrana s ciljem prodaje, ali i automati za prodaju hrane.

Zahtjevi kojima takvi objekti moraju udovoljiti su:

  • Prostori i automati moraju biti tako izvedeni i smješteni kako bi se onemogućila vanjska kontaminacija od strane životinja ili štetnih organizama
  • potrebno je osigurati:
    • prostore za održavanje osobne higijene (pranje i sušenje ruku, presvlačenje i sanitarni čvorovi)
    • površine koje dolaze u doticaj s hranom moraju se lako čistiti i dezinficirati
    • odgovarajući način čišćenja pribora i opreme koja dolazi u doticaj s hranom
    • osigurati mogućnost higijenskog čišćenja hrane ako se u prostoru obavlja i čišćenje hrane
    • dostatnu opskrbu toplom i hladnom vodom
    • odgovarajuća rješenja za odlaganje i skladištenje otpada, opasnih i nejestivih tvari
    • opremu za održavanje i praćenje odgovarajuće temperature skladištenja hrane
    • adekvatan smještaj hrane kako bi se mogućnost kontaminacije u potpunosti izbjegla

 

Izvor: Vodič dobre higijenske prakse za ugostitelje, HOK.

Provjerite

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je organizirao panel o mogućnosti korištenja obnovljivih izvora …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Provjera * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.