Pokretni ili privremeni objekte uključuju šatore na manifestacijama, štandove i pokretna vozila za prodaju (kombiji, prikolice i slično) u kojima se obavlja priprema i prodaja hrane. U ovu skupinu spadaju i objekti koji su u prvom redu stambeni, ali se u njima priprema hrana s ciljem prodaje, ali i automati za prodaju hrane.
Zahtjevi kojima takvi objekti moraju udovoljiti su:
- Prostori i automati moraju biti tako izvedeni i smješteni kako bi se onemogućila vanjska kontaminacija od strane životinja ili štetnih organizama
- potrebno je osigurati:
- prostore za održavanje osobne higijene (pranje i sušenje ruku, presvlačenje i sanitarni čvorovi)
- površine koje dolaze u doticaj s hranom moraju se lako čistiti i dezinficirati
- odgovarajući način čišćenja pribora i opreme koja dolazi u doticaj s hranom
- osigurati mogućnost higijenskog čišćenja hrane ako se u prostoru obavlja i čišćenje hrane
- dostatnu opskrbu toplom i hladnom vodom
- odgovarajuća rješenja za odlaganje i skladištenje otpada, opasnih i nejestivih tvari
- opremu za održavanje i praćenje odgovarajuće temperature skladištenja hrane
- adekvatan smještaj hrane kako bi se mogućnost kontaminacije u potpunosti izbjegla
Izvor: Vodič dobre higijenske prakse za ugostitelje, HOK.