Izdvojeno
Naslovna / Minimalni tehnički uvjeti / Zakonske obveze ugostitelja

Zakonske obveze ugostitelja

zakon

 

Svaki ugostitelj je obavezan pridržavati se pravila propisanih za rad ugostiteljskog objekta. Krovni zakon kojim se uređuje način poslovanja i minimumi koje ugostitelj mora zadovoljiti je Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti.

Prema tom zakonu ugostitelj je dužan:

  • na ulazu u objekt vidljivo istaknuti i na propisani način natpis s oznakom vrste i kategorije ugostiteljskog objekta te oznake kvalitete utvrđene rješenjem nadležnog ureda ili ministarstva nadležnog za ugostiteljstvo
  • na ulazu istaknuti obavijest o radnom vremenu te radnim i neradnim danima i pridržavati se radnog vremena
  • ugostiteljski objekti za smještaj dužni su utvrditi kućni red i istaknuti ga na recepciji, a izvadak istaknuti u svim sobama i apartmanima
  • utvrditi normative o utrošku namirnica za jela, pića i napitke te pružati usluge u količinama koje su sukladne normativima, a na zahtjev normative predočiti gostu
  • vidno istaknuti cijene usluga i pridržavati se cijena
  • ugostiteljski objekti koji nude smještaj osim cijene usluge smještaja moraju istaknuti i iznos boravišne pristojbe
  • osigurati dovoljan broj cjenika na raspolaganju gostima
  • izdati račun za svaku uslugu s navedenom vrstom, cijenom, količinom i popustom za pruženu uslugu te boravišnom pristojbom ako je riječ o uslugama smještaja
  • onemogućiti iznošenje pića i napitaka radi konzumiranja izvan zatvorenih prostora ugostiteljskog objekta
  • u slučaju pružanja usluga smještaja potrebno je voditi, na propisani način, knjigu gostiju
  • voditi knjigu žalbi u svakom objektu
    • u slučaju prigovora u roku od pet dana dostaviti prigovor Državnom inspektoratu te u roku od 15 dana od dana prigovora odgovoriti na prigovor
  • u objektu za smještaj osigurati goste od posljedica nesretnog slučaja
  • vidljivo istaknuti, u slučaju da se poslužuju alkoholna pića, oznaku o zabrani usluživanja i konzumiranja alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina

Za obavljanje ugostiteljske djelatnosti moraju biti ispunjeni svi uvjeti koji se odnose na higijenu i zdravstvenu ispravnost hrane. Ugostitelj može povremeno svoju djelatnost obavljati izvan svog objekta (za vrijeme manifestacija, sajmova, priredbi i slično), uz prethodnu suglasnost sanitarnog inspektora o ispunjenju sanitarnih uvjeta.

Provjerite

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je organizirao panel o mogućnosti korištenja obnovljivih izvora …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Provjera * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.