Svaki ugostitelj je obavezan pridržavati se pravila propisanih za rad ugostiteljskog objekta. Krovni zakon kojim se uređuje način poslovanja i minimumi koje ugostitelj mora zadovoljiti je Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti.
Prema tom zakonu ugostitelj je dužan:
- na ulazu u objekt vidljivo istaknuti i na propisani način natpis s oznakom vrste i kategorije ugostiteljskog objekta te oznake kvalitete utvrđene rješenjem nadležnog ureda ili ministarstva nadležnog za ugostiteljstvo
- na ulazu istaknuti obavijest o radnom vremenu te radnim i neradnim danima i pridržavati se radnog vremena
- ugostiteljski objekti za smještaj dužni su utvrditi kućni red i istaknuti ga na recepciji, a izvadak istaknuti u svim sobama i apartmanima
- utvrditi normative o utrošku namirnica za jela, pića i napitke te pružati usluge u količinama koje su sukladne normativima, a na zahtjev normative predočiti gostu
- vidno istaknuti cijene usluga i pridržavati se cijena
- ugostiteljski objekti koji nude smještaj osim cijene usluge smještaja moraju istaknuti i iznos boravišne pristojbe
- osigurati dovoljan broj cjenika na raspolaganju gostima
- izdati račun za svaku uslugu s navedenom vrstom, cijenom, količinom i popustom za pruženu uslugu te boravišnom pristojbom ako je riječ o uslugama smještaja
- onemogućiti iznošenje pića i napitaka radi konzumiranja izvan zatvorenih prostora ugostiteljskog objekta
- u slučaju pružanja usluga smještaja potrebno je voditi, na propisani način, knjigu gostiju
- voditi knjigu žalbi u svakom objektu
- u slučaju prigovora u roku od pet dana dostaviti prigovor Državnom inspektoratu te u roku od 15 dana od dana prigovora odgovoriti na prigovor
- u objektu za smještaj osigurati goste od posljedica nesretnog slučaja
- vidljivo istaknuti, u slučaju da se poslužuju alkoholna pića, oznaku o zabrani usluživanja i konzumiranja alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina
Za obavljanje ugostiteljske djelatnosti moraju biti ispunjeni svi uvjeti koji se odnose na higijenu i zdravstvenu ispravnost hrane. Ugostitelj može povremeno svoju djelatnost obavljati izvan svog objekta (za vrijeme manifestacija, sajmova, priredbi i slično), uz prethodnu suglasnost sanitarnog inspektora o ispunjenju sanitarnih uvjeta.