Ispitivanje učinkovitosti ventilacije obaveza je propisana minimalnim tehničkim uvjetima. Ventilacija je najvažnija stavka svakog ugostiteljskog prostora ako se u njemu želi omogućiti konzumiranje duhanskih proizvoda.
Prema Zakonu o ograničavanju pušenja ako u ugostiteljskom objektu nije moguće urediti prostor za pušenje prema propisanim uvjetima (ugostiteljski objekti manji od 50 m2) u kojem se isključivo poslužuju pića i napitci moguće je cjelokupan prostor proglasiti pušačkim prostorom.
Pušačkim prostorom mogu se proglasiti svi ugostiteljski objekti koji
- isključivo poslužuju pića,
- svojom kvadraturom prostora za posluživanje ne prelaze 49,99m2.
Prostor za posluživanje je prostorija u kojoj se poslužuju gosti, a u koju se ne ubraja kvadratura sanitarija, radnog prostora i skladišta.
Takav pušački prostor/ugostiteljski objekt mora ispunjavati sljedeće uvjete:
- prostor mora biti uređen tako da iz njega nije moguć protok zraka onečišćenog duhanskim dimom u drugi prostor
- prostor mora imati ventilacijski sustav koji omogućuje najmanje 10 izmjena zraka na sat, a sastavni je dio prostora za pušenje
- unutar objekta potrebno je na vidljivom mjestu postaviti sklopku za uključenje ventilacije
- ventilacijski sustav fizički mora biti odvojen od drugih ventilacijkih sustava unutar tog prostora
- u prostoru za pušenje potrebno je osigurati podtlak od najmanje 5 Pa, uz zatvorena vrata, u odnosu na tlak u prostoru iz kojeg se ulazi u prostor za pušenje
- odvod zraka onečišćenog duhanskim dimom iz pušačkog prostora u otvoreni prostor mora se osigurati sustavom za filtriranje
- prostor mora biti opremljen sredstvima promidžbe spoznaje o štetnosti uporabe duhanskih proizvoda (plakat, leci, naljepnice ili si.), a u slučaju kvara ventilacije potrebno je osigurati automatsko pojavljivanje oznake “Zabranjeno pušenje zbog kvara na ventilacijskom sustavu”
- u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja.
Ako je ugostiteljski objekt veće površine od 49,99m2 morat će, ako žele ugostiti goste koji uživaju duhanske proizvode, urediti prostor za pušenje.
Prostor za pušenje mora biti potpuno zatvoren prostor koji je fizički odvojen od drugih zatvorenih prostora.
Prostor može biti prilagođen i uređen u skladu sa poslovanjem, ali mora ispunjavati sljedeće uvjete:
- prostor mora biti uređen tako da iz njega nije moguć protok zraka onečišćenog duhanskim dimom u drugi prostor,
- površina prostora ne smije biti manja od 10m2 ,
- prostor ne smije zauzimati više od 20% površine prostora za usluživanje u ugostiteljskim objektima, odnosno 20% ukupne površine javnoga prostora,
- prostor ne smije biti namijenjen prijelazu u druge prostore,
- u prostoru se ne smije usluživati hrana ni piće.
U prostorima za pušenje moguće je konzumirati hranu i piće, ali nije dozvoljeno nikakvo usluživanje (korisnici usluga sami mogu prenijeti hranu ili piće u taj prostor).
Kod podnošenja zahtjeva za izdavanje rješenja o ispunjenju uvjeta za pušačke prostore u dokumentaciji tvrtke registrirane za izradu i montažu ventilacijske opreme mora biti naveden nalaz o izmjenama zraka i izvješće da je u objektu osigurana isključivo prisilna ventilacija za usis svježeg zraka i ispuh onečišćenog zraka. Također, potrebno je priložiti izjavu ovjerenu kod javnog bilježnika ili fotografiju koja dokazuje postojanje sklopke za uključenje ventilacije na vidljivom mjestu unutar ugostiteljskog objekta.