Izdvojeno
Naslovna / Minimalni tehnički uvjeti / Održavanje i ispitivanje sustava ventilacije u ugostiteljskim objektima

Održavanje i ispitivanje sustava ventilacije u ugostiteljskim objektima

čišćenje napa i ventilacije

Među najvažnije komponente svake kuhinje spada i kuhinjska napa. Njena je zadaća odvođenje svih isparavanja, mirisa, dima i čađi nastale pri kuhanju van iz kuhinjskog prostora. No, svaku napu potrebno je kvalitetno i na odgovarajući način održavati.

Svaku napu potrebno je redovito čistiti i dezinficirati, kao i ostali ventilacijski sustav – kanale, filtere i ventilatore. Jedan od razloga čišćenja je i zakonska obaveza propisana Pravilnikom o zaštiti od požara ugostiteljskih objekata. Rad u kuhinji uzrokuje taloženje masnoća u napi i njenim filterima i u odsisnim kanalima. Te masnoće su redovito izložene visokim temperaturama i predstavljaju veliki rizik od zapaljenja.

Pravilik o zaštiti od požara ugostiteljskih objekata propisuje obavezu čišćenja nape najmanje jednom svaka tri mjeseca. Čišćenje nape mora provoditi za to ovlaštena osoba o čemu je potrebno voditi evidenciju. Evidenciju vodi ona osoba koja je zadužena za poslove zaštite od požara. Osoba odgovorna za redovito čišćenje nape i ventilacijskih kana je upravitelj ugostiteljskog objekta.

Nakon čišćenja izdaje se zapisnik o obavljenim poslovima za potrebe inspekcije. Po potrebi naručitelja može se izdati i atest.

Za više informacija slobodno nas kontaktirajte.

 

Provjerite

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je organizirao panel o mogućnosti korištenja obnovljivih izvora …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Provjera * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.